Kur gerai praleisti laiką Italijoje

Pasivaikščiojimas Pietų Tirolyje

Santa Maddalena - Val di Funes
Santa Maddalena – Val di Funes

Galbūt Dolomitai ir nėra pačios aukščiausios Alpių viršukalnės, bet tikrai pačios išraiškingiausios. Įsivaizduokite: kalkakmenio luitai, statūs skardžiai, kylančios uolos virš žalio slėnio. Keliaudami čia pasivaikščioti, padarykite nedidelę pertraukėlę ir, pasislėpę šešėlyje, pasigrožėkite unikaliu Italijos kampeliu, kuris nepanašus į jokį kitą. Alpių pievos čia pilnos lauko gėlių, sultingą žolę rupšnoja galvijai. Slėnyje išsibarsčiusios užeigėlės, kurių meniu vyrauja dešrelės ir vietinės gamybos alus, o vietinių kaimų gyventojai visi kaip vienas kalba vokiškai. Iš esmės aplinka čia labiau primena Bavariją, nei Boloniją. Kad pasimėgautumėte pačiais prabangiausiais vaizdais, važiuokite Val di Funes keliu. Paveikslas, kuris amžiams liks jūsų atmintyje – Odle kalnai, kurie lyg kaba virš mažytės Šv. Magdalenos cerkvės. Po to galima drąsiai judėti tolyn į pietus, link didingų Val Gardena kalnų perėjų. Čia jūsų laukia eilinis siurprizas – vietos gyventojai bendravimui naudoja savo tarmę! Ladinų kalba priklauso senovės Romos kalbinei grupei. Ja kalba tik 20000 žmonių, gyvenančių uolėtų kalnų papėdėse ir išsaugojusių ją nuo senų laikų iki šių dienų.

Val Gardena
Val Gardena

Į pagalbą keliautojui: viešbutyje Hotel Tyrol, esančiame Val di Funes, yra numerių su vaizdu į Odle. Jūs galėsite pasipraktikuoti italų ir vokiečių kalbas, bendraudami su personalu. Aukščiausiame kelio iki Val Gardena taške yra restoranas Jimmy Hutte, kur tiekiami Pietų Tirolio patiekalai. Tarp kitų patiekalų yra pirmos klasės valgis – kadagiuose vytintas kumpis.

Kelias Amalfio pakrante

 Amalfi Coast
Amalfi Coast

Italija turi prastą reputaciją: sako, kad net antraeiliais keliais čia laksto kaip Formulės – 1 trasoje. Šie (iš tiesų ne visai teisingi) prietarai gąsdina turistus, ir jie būgštaudami išsinuomoja automobilį. Visai be reikalo! Italija – viena geriausių krypčių Europoje kelionėms mašina. Svarbiausia šalies autostrada (Strada Statale 163) eina Amalfio pakrante. Tai 35 mylių ilgio kelias per Sorento pusiasalį. Jo staigūs posūkiai ir kraują stingdantys nusileidimai kiekvieną vairuotoją paverčia ekstremalu, tinkamu Formulei – 1. Kelyje jūsų laukia nuostabūs vaizdai: smaragdinės kalvos, iškylančios virš didingos jūros, žvejų kaimeliai, pastatyti 45 laipsnių kampu, senoviniai vienuolynai ant kalvų viršūnių. Pradėkite savo maršrutą Salerno. XI amžiaus sobore uždekite žvakutę savo kelionės sėkmei ir drąsiai leiskitės į kelią. Vakaruose jūsų laukia nedidelis Amalfio miestas, kuris kadaise buvo visos imperijos jūreivystės centras. Toliau jūsų laukia ypač vėjuotos šalies sritys. Verta padaryti nedidelį lanką, kad užvažiuotumėte į kalvotą mažytį Ravello. Kažkada būtent čia atėjo įkvėpimas Vagneriui, kuris paskui sukūrė operą apie kilnų riterį Persifalį, ir Davidui Herbertui Lorensui, kuris čia parašė keletą romano apie ledi Čaterli dalių. Vaizdingas vingiuotas kelias veda pro alyvmedžių giraites, pro mažytes Positano įlankas, o paskui per visą Sorento pusiasalį.

Salerno
Salerno

Į pagalbą keliautojui: apsistokite viešbutyje Hotel Lidomare Amalfyje. Čia jūsų laukia numeriai su antikvariniais baldais, dauguma jų su balkonu ir vaizdu į jūrą. Tiesiog Amalfio paplūdimyje yra nebloga užeiga Marina Grande, kur jums pasiūlys paprastus, bet tokius skanius patiekalus: jūros gėrybes ar naminius makaronus.

Saulėtekis Venecijoje

Rialto Bridge
Rialto Bridge

Kai kalbama apie Veneciją, vaizduotė piešia neskubaus, atpalaiduojančio poilsio paveikslą. Galbūt pats Adrijos oras nuteikia neskubiam poilsiui, o gal to priežastis tas atpalaiduojantis vandens teškenimas į viešbučio sienas. Bet kokiu atveju, dauguma turistų, atsidūrusių gražiausiame Italijos mieste, neskuba šokti iš lovų, išeidami į lauką tik tada, kai čia jau būna minios praeivių. Kaip tai keistai benuskambėtų, geriau imti pavyzdį iš šlavėjų. Kiekvieną dieną, su pačiais pirmaisiais saulės spinduliais, jie sėda į savo valteles ir keliauja po tuščią miestą, su jo tyliomis ir tuščiomis aikštėmis, vaizdingais bokštais ir špiliais, nušviestais švelnios ryto šviesos. Tai didingas vaizdas, kurį tikrai verta išvysti, tačiau kurį praleidžia dauguma turistų. Kad pamatytumėte miestą visame jo rytiniame grožyje, paimkite patį garsiausią žadintuvą ir kelkitės dar toli iki saulėtekio – liepą saulė teka jau 5:40. Pradėkite nuo pačios gyviausios turistinės vietos – San Marko aikštės, kurioje jūs tokiu metu sutiksite nebent tik kiemsargius ir balandžius; po to leiskitės link Rialto tilto, pavaikštinėkite po seną San Polo rajoną, prie senojo Rialto turgaus, kur tokiu metu jau neskubėdami renkasi prekeiviai. Pirmasis traukinys į Santa Luca stotį atvyksta 5:30. Nuo to laiko žmonių kiekis ima palaipsniui augti. Tiesa, daugiausia žmonių stengiasi patekti į vakarinę miesto dalį, taigi jūs turite šansą visus pergudrauti tuo metu, kai žmonių taps daug, keliauti į rytinę miesto dalį, į žalią Kastelo rajoną, kad pasigrožėtumėte Venecijos laivų statykla Arsenale.

Arsenale
Arsenale

Į pagalbą keliautojui: Viešbutis Pensione Accademia yra senoviniame pastate prie Grand Kanalo. Vienoje nedidelių San Polo rajono gatvelių yra kavinė Cafe del Doge, kur nuo paties anksčiausio ryto svečiams siūlo puikią kavą.

Sicilijos ledai

Sicilijos ledai
Sicilijos ledai

Ledus gaminti Italijoje moka kaip jokioje kitoje šalyje. Tai tikras menas, kuriame italams puikiai sekasi. Kas dar gali taip meistriškai suvalgyti savo ragelį iki pat galo, neapsitaškę savo kostiumo? Bolonėje net yra ledų universitetas. Tačiau galbūt jums bus siurprizas, kad šį desertą sugalvojo visai ne italai.
Metraščiai teigia, kad arabų užkariautojai atvežė į Europą „būdą atsigaivinti tvankiomis vasaros dienomis“ dar IX amžiuje. Pirmieji šio deserto skonį paragavo Sicilijoje. Ši meilė negęsta net po tūkstančio metų. Jos židinys yra Taorminoje, viduramžių mieste vakarinėje pakrantėje, kuris kažkada buvo žinomas kaip aristokratų ir monarchų kurortas. Ne mažiau įdomios vietinės ledų parduotuvės (gelaterias). Atkreipkite dėmesį į užeigą O’Sciality, kur jums pasiūlys platų įvairių rūšių, pradedant populiariąja stračiatela (itališkos šokolado drožlės) ir baigiant pačiomis keisčiausiomis, tokiomis kaip kriaušė su rikota, pasirinkimą. Užsukite į barą Bam Bar, šalia miesto graikiško teatro, kur jūs galėsite paragauti tradicinės sicilietiškos granitos. Imkite ledų ir traukite į lėtą kelionę valtimi link miniatiūrinės salos Isola Bella krantų. O galima paprasčiausiai prisėsti ir mėgautis vaizdu į Etną, vulkaną, nuo kurio apledėjusios viršūnės prieš tūkstančius metų žmonės rinko ledą pirmųjų sicilietiškų ledų gamybai.

O'sciality
O’sciality

Į pagalbą keliautojui: apsistokite viešbutyje Isoco Guest House Taorminoje – kiekvienas ryškiai apstatytų kambarių čia stilizuotas vieno garsių dailininkų dvasioje. Užeiga O’Sciality yra netoli centrinės aikštės Sant’Antonio Abate Taorminos miesto centre.

Gastronominiai Pjemonto malonumai

Langhe
Langhe

Maistas Italijoje atlieka svarbų vaidmenį, tačiau Langhe slėnyje jam skiriama garbingiausia vieta. Galbūt to priežastis stiprūs konkurentai – prancūzų virėjai, kurie yra visai šalia, už sienos; galbūt reikalas turtuose, kuriais žemė gausiai apdovanojo šiuos kraštus. Rudenį vietos ąžuolynuose renka triufelius; pavasarį iš žiemos miego pabunda sraigės, kurios iškart patenka į gurmanų lėkštes; vasarą renkami vaisiai ir daržovės, kurių čia auga labai daug. Tiesa, būtent vasarą čia labai gražu ir malonu. Tik įsivaizduokite tokį paveikslą: miesteliai, išsibarstę ant kalvų, vaizdingai iškyla virš vynuogynų jūros. Vienas tokių miestelių – Barolo – svarbus punktas vyno mėgėjų maršrute. Vietinį vyną tituluoja „Italijos raudonųjų vynų karaliumi“. Kadaise jis buvo laikomas tokiu vertingu, kad žmogui, kurį įtardavo vertingųjų vynuogienojų vagyste, nukirsdavo ranką. Taigi, saugokite savo galūnes. Kitas įdomus jūsų maršruto punktas gali tapti nuostabus terakotos amžiaus miestas – Alba. Čia yra keletas restoranų, įvertintų Michelin žvaigždute. Kad paragautumėte tradicinių Pjemonto vasaros patiekalų, keliaukite į miesto centrą, restoraną La Piola. Pietums jums pateiks karpačą ir farširuotas daržoves kartu su vietiniais vynais. Tai vieta, esanti vėsiame šalia esančių pastatų šešėlyje, idealiai tiks neskubiems karšto vidudienio pietums.

Barolo
Barolo


Į pagalbą keliautojui: viešbutyje Hotel Barolo yra numeriai su terasomis ir vaizdu į viduramžių Barolo pilį. Restorane La Piola, esančiame Albos mieste, tiekia tradicinius Pjemonto patiekalus. Paragaukite vitelo tonato – vietinio patiekalo, kuris yra iš plonai supjaustytų veršienos gabalėlių, užpiltų kreminiu tuno padažu.


Categories: Kelionė

Leave A Reply

Your email address will not be published.